Kuna je malý, štíhly cicavec s dlhým huňatým chvostom, ktorý meria asi jednu tretinu jej celkovej dĺžky. Má špicatý ňufák a veľké okrúhle uši v porovnaní s hlavou. Vo všeobecnosti sú samice menšie ako samce, pričom majú pazúry, ktoré sú podobné pazúrom mačke. Sfarbenie srsti sa medzi jednotlivcami značne líši od bledožltkastej farby až po červenohnedú s bledšou hlavou a spodnou časťou s tmavšími nohami a svetlo sfarbenou škvrnou na hrdle. Kuny sú samotárske cicavce, ktoré sa vyhýbajú svojmu druhu okrem obdobia párenia. Najaktívnejšie sú však za súmraku a úsvitu, pričom sú stromovým druhom.

Kuna a jej domov – vedeli ste, že?

Domovom pre kunu môže byť takmer akýkoľvek typ dutiny, v zemi, na strome alebo aj vo väčších búdkach pre vtáky, avšak veľmi ojedinele môže samica použiť časť akejkoľvek budovy na pôrod svojich mláďat, pričom majú tendenciu držať si od ľudí väčší odstup.

Hrozby pre kuny

Medzi potenciálne hrozby pre kunu patrí neudržateľný odchyt a lov, náhodné otravy a fragmentácia, ale tiež strata lesných biotopov. Tento druh je chytený a lovený v niektorých častiach svojho areálu pre svoju kožušinu. V niektorých krajinách, kde je kuna chránená, je stále prenasledovaná. Dá sa však kuny zbaviť humánne a bezpečne zároveň?

Kuna ako škodca – vedeli ste, že?

Na začiatok je dôležité zdôrazniť, že kuny sú zákonom chránené živočíchy. Ideálne sú odpudzovače na kuny, ktoré vydávajú intenzívne zvuky natoľko prekážajúce kunám a iným drobným hlodavcom, že priestor v dosahu plašiča opustia. Štandardný odpudzovač je vybavený automatickou zmenou kmitočtu, rozsahom do desiatok metrov štvorcových v interiéri a v prípade potreby poslúži aj v exteriéri. Jeho signál účinne plaší kuny a iných škodcov, avšak neprekáža ľudskému uchu ani bežným domácim miláčikom.

 

 

 

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokObaly: ich úloha a význam